Orthopedisch Manuele Therapie

Orthopedisch Manuele Therapie is de basis van het lichamelijke onderzoek. Wervelkolom, gewrichten van armen, benen, bekken en kaak horen goed samen te bewegen. De

De gewrichten in het lichaam werken als een klokwerk. Wanneer de wijzers stilstaan moet er in het gehele mechanisme gezocht worden naar de oorzaak en niet alleen naar de wijzers gekeken worden.

beweeglijkheid van de gewrichten wordt uitgebreid en precies onderzocht en in kaart gebracht. Indien nodig en gewenst, volgt er een Orthopedisch Manueel Therapeutische behandeling waarbij de beweeglijkheid van de gewrichtenĀ  met manipulatie of mobilisatie geoptimaliseerd. Alles draait erom dat je lichaam weer de beweeglijkheid krijgt die bij jou hoort.

Manipulatie van de lage rug.

 

Manipulatie is een manier van mobiliseren, waarbij door een snelle beweging het gewrichtskapsel wordt gerekt. Hierbij is vaak een licht krakend geluidje wordt gehoord. Dit typische geluid tijdens behandeling, heeft voor therapeuten de naam krakers bezorgd. Het geluid komt voort uit een verandering van een deel van de gewrichtsolie. Een klein beetje van de vloeistof veranderd in een gas. Het geluid dat hierbij hoort is te vergelijken met een kurk uit een wijnfles trekken. Dit proces verloopt op natuurlijke wijze en wordt alleen ingezet met de techniek. Het gas rekt het gewrichtskapsel van binnenuit op. Bij het zelf rekken, strekken en bewegen kan exact hetzelfde gebeuren en dit geluid kan dan ook hoorbaar zijn. Manipulatie is een snelwerkende en zeer effectieve therapie. Het effect is direct merkbaar in de beweging.

 

Iedereen heeft af en toe een duwtje in de rug nodig.

Manipulaties worden alleen gebruikt voor kleine gewrichten zoals die van de wervelkolom, het bekken, de hand en voetwortel, de vingers en tenen en bij de elleboog. U kunt het zien als een duwtje in de rug. Bij al deze gewrichten kunnen ook langzame technieken gebruikt worden, maar bij de andere gewrichten zoals de schouder, knie en heup worden altijd langzame technieken gebruikt.

Met Orthopedisch Manuele Therapie gaan de gewrichtjes van je lijf weer functioneren als een klok waarvan alle radertjes soepel en ritmisch bewegen. De spieren, huid, fasciƫen (vliezen rondom de spieren) en de zenuwen horen ook vrij te kunnen bewegen. Hiervoor worden andere soorten therapie gebruikt.

Ik heb de opleiding Orthopedisch Manuele Therapie gevolgd tussen 1997 en 2002. De opleiding was de langste, meest uitgebreide en meest praktische opleiding manuele therapie, die er te volgen was.

Tussen 1992 en 1994 heb ik mijn eerste opleiding in manuele therapie gevolgd, Marsman Manuele Therapie. Bij deze therapie wordt er gekeken naar voorkeursbewegingen, de manier waarop gewrichten in een lichaamsregio het liefste bewegen. Met zachte, herhaalde bewegingen wordt de voorkeursbeweging hersteld. Deze manier van behandelen wordt de eggshell methode genoemd, omdat de bewegingen zo vriendelijk zijn, dat een eierschaal niet zou breken. De manier waarop u volgens de Orthopedisch Manuele Therapie behandeld wordt, is door mijn ervaring en kundigheid net zo vriendelijk voor het gewricht.