Klachten van Duizeligheid

Copyright notice (©) All rights belong to Fred Houtman

Duizeligheid

Verschillende vormen van duizeligheid worden onderscheiden in het onderzoek. Voor elke vorm bestaat een effectieve  therapie. Dubbelzien, problemen met het evenwicht en misselijkheid komen vaak voor bij duizeligheidsklachten.

 

De 3 kanalen van het evenwichtsorgaan waarin oorsteentjes kunnen komen.

BPPD

kortdurende draaiduizeligheid bij bepaalde posities en bewegingen.

Dit wordt veroorzaakt door losgeraakte oor steentjes in de waterpas kanalen van het evenwichtsorgaan. Therapie hiervoor bestaat uit repositie bewegingen die de therapeut met je doet, waardoor de steentjes uit de kanalen verdwijnen. Een zeer effectieve therapie om het met enkele behandelingen te verhelpen.

Vestibulaire Hypofunctie

Niet goed functioneren van het vestibulair orgaan (= het evenwichtsorgaan) zorgt voor onzekerheid in de balans bij lopen en wordt versterkt in het donker of op oneffen ondergrond.

Dit kan optreden bij het ouder worden. Ook kan het optreden na bijvoorbeeld een bloeding of propje (TIA) in de hersenen, ontsteking van het evenwichtsorgaan of de bijbehorende zenuw (neuritis vestibularis), medicijnvergiftiging, de ziekte van Ménière, een ongeval met het hoofd zoals een val of een whiplash, Multipele Sclerose, Parkinson of soms zonder oorzaak.

Om dit op te lossen krijgt u oefeningen in de praktijk en om thuis mee aan de slag te gaan. Dit zijn oefeningen om het evenwicht te verbeteren in staan en lopen of oefeningen om ogen en evenwichtsorgaan in balans te brengen.

Vestibulaire MigraineCopyright notice (©) All rights belong to Fred Houtman

Mensen met migraine hebben tijdens (een deel van) de migraine aanvallen ook last van evenwichtsstoornissen en duizeligheid.

De therapie is gebaseerd op levensstijl en de behandeling van de migraine in samenwerking met arts of neuroloog.

Daarnaast is er therapie om de gevoeligheid voor prikkels in het zien of horen te verminderen.

Ook oefeningen om het evenwicht te verbeteren in staan en lopen of oefeningen om ogen en evenwichtsorgaan in balans te brengen kunnen helpen.

Behandeling van migraine met manuele therapie, massage, dry needling en oefening van de nekspieren is goed als er hiervoor redenen in huid, spier en gewrichten te vinden zijn in het onderzoek.

Functionele Duizeligheid of Chronische Therapie Resistente Duizeligheid

Allereerst onderzoek ik eerst of er echt geen duizeligheidsprobleem bestaat, die over het hoofd is gezien!!!!

Na een doorgemaakt probleem met het evenwichtssysteem blijft de duizeligheid bestaan.

Bij medische onderzoeken wordt niets gevonden. Vaak zijn mensen al heel lang op zoek naar de oplossing en hebben al veel medische onderzoeken gedaan.

De duizeligheid is ook in zittende of staande posities zonder beweging aanwezig.

In veel gevallen gaat de duizeligheid samen met depressie of angst.

De therapie bestaat uit het leren begrijpen dat er niets aan de hand is met het evenwichtssysteem, maar dat de duizeligheid onbewust in leven wordt gehouden.

 

Fred Houtman is aangesloten bij de IVRT, Instituut voor Vestibulaire Revalidatie Therapie, ( https://ivrt.de/nl/ ). Hiervoor heeft hij bij de IVRT in 2022 een uitgebreide cursus gevolgd. In 2023 heeft hij lezingen, intercollegiaal overleg en een masterclass van het NPI over BPPD gevolgd.

Schuiven naar boven