Orthopedisch Manuele Therapie

Copyright notice (©) All rights belong to Fred HoutmanOrthopedisch Manuele Therapie is de basis van het lichamelijke onderzoek. Wervelkolom, gewrichten van armen, benen, bekken en kaak horen goed samen te bewegen. De beweeglijkheid van de gewrichten wordt uitgebreid en precies onderzocht en in kaart gebracht. Indien nodig en gewenst, volgt er een Orthopedisch Manueel Therapeutische behandeling waarbij de beweeglijkheid van de gewrichten  met manipulatie of mobilisatie geoptimaliseerd. Alles draait erom dat je lichaam weer de beweeglijkheid krijgt die bij jou hoort.

Manipulatie is een snelwerkende en zeer effectieve therapie. Het effect is direct merkbaar in de beweging. Het kan een licht krakend geluid voortbrengen. Daarom wordt het ook “kraken” genoemd, net als chiropractie.

Copyright notice (©) All rights belong to Fred Houtman
Manipulatie, ‘kraken, van de onderrug (©)

Het is een snelle techniek voor kleine gewrichten van wervelkolom, bekken, hand, voetwortel, de vingers, tenen en elleboog.

Bij deze gewrichten kunnen ook langzame technieken gebruikt worden. Bij andere gewrichten zoals de schouder, knie en heup worden altijd langzame mobiliserende technieken gebruikt.

Ik heb de opleiding Orthopedisch Manuele Therapie gevolgd tussen 1997 en 2002. De opleiding was de langste, meest uitgebreide en meest praktische opleiding manuele therapie, die er te volgen was.
Tussen 1992 en 1994 heb ik mijn eerste opleiding in manuele therapie gevolgd, Marsman Manuele Therapie. Bij deze therapie wordt er gekeken naar voorkeursbewegingen, de manier waarop gewrichten in een lichaamsregio het liefste bewegen. Met zachte, herhaalde bewegingen wordt de voorkeursbeweging hersteld. Deze manier van behandelen wordt de eggshell methode genoemd.
Copyright notice (©) All rights belong to Fred Houtman
Schuiven naar boven