Dry Needling

Copyright notice (©) All rights belong to Fred Houtman

Dry Needling is de meest effectieve manier om de spieren te ontspannen en de spieren weer de mogelijkheid te geven om fit en sterk te worden. Ik heb door middel van dry needling erg veel mensen kunnen helpen, die voorheen op geen enkele andere wijze van hun klachten af geholpen konden worden.

Tijdens het lichamelijk onderzoek worden er vaak spieren gevonden, die verkort, verkrampt, verzwakt en pijnlijk zijn. De verkramping in de spier wordt met de hand gevoeld. Bij druk op gevoelige punten in de spier, de triggerpoints,  ervaar je vaak een uitstraling van bijvoorbeeld pijn of tinteling op een andere plek. Meestal is deze plek bekend en hoort het gevoel dat optreedt tijdens de druk, bij het klachtenpatroon. Door de gevoelige spier te behandelen met dry needling wordt ook de plek van uitstraling beïnvloed. Het onderzoek of de behandeling vindt ook in andere delen van het lichaam plaats, dan waar de directe klachten zich bevinden. Wanneer er alleen op de plaats van de pijn wordt onderzocht, kunnen belangrijke punten over het hoofd gezien worden. Hierdoor kan een onderzoek of behandeling totaal ineffectief zijn.
Tijdens de behandeling wordt na het ontsmetten van de huid, een steriele naald in de huid getikt. Dit is niet pijnlijk en wordt zelden gevoeld. Wanneer de naald in het gezonde deel van de spier komt is ook dit niet gevoelig. Bij het aanbrengen van de naald in het triggerpoint voel je een diepe, doffe, trekkende sensatie die kan overgaan in kortdurende samentrekking van een deel van de spier, de twitch of spierschok. Dit moment is het meest intens van de dry needling behandeling en wordt door iedereen anders ervaren. Sommigen ervaren het als pijnlijk of gevoelig en anderen niet. Tijdens de behandeling hoort een goede communicatie over de ervaring.
Eén van de bijzondere eigenschappen van dry needling is de gelijkblijvende werking voor de spier op elke diepte. Het puntje van de naald stimuleert de diepe spieren even sterk als de oppervlakkige spieren. Dit in tegenstelling tot behandeling met druk, waarbij de effectiviteit afneemt, naarmate de spieren dieper liggen. Behalve spieren kan ook de spanning op de fasciëen (vliezen rondom en tussen spieren en beenderen) zeer effectief beïnvloedt worden. Recent is er in de wetenschap veel nieuwe kennis over invloed van spanning op de fasciëen op pijn en bewegen.
Tijdens de dry needling behandeling komen soms onverwacht emoties op. De emotie mag er zijn en er is ruimte voor tijdens de behandeling, want deze emotie kan belangrijk zijn voor het genezingsproces.
Na dry needling moeten de spieren gebruikt of geoefend worden om ervoor te zorgen dat de spier weer soepel, fit en sterk wordt. Alleen zo kan het maximale positieve effect behaald worden.
Veiligheid bij het inbrengen van naalden is extreem belangrijk. Er bestaan regio’s in het lichaam, waar geen dry needling gedaan kan worden vanwege veiligheidsredenen en andere regio’s waar speciale technieken gebruikt moeten worden om de veiligheid te waarborgen. Voor bepaalde spiergroepen kan met echografie de veilige diepte bepaald worden. Een goede communicatie tussen behandelde en behandelaar tijdens de dryneedling sessie, helpt mee om de veiligheid te waarborgen en het proces zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.
In enkele gevallen kan vanwege de gezondheidssituatie, een andere therapie te verkiezen zijn. Er zijn ook mensen die een behandeling van spieren met dry needling beslist niet willen. In dat geval  zijn drukpuntbehandeling en bindweefselmassage een logische keuze. In veel situaties kunnen deze therapieën hetzelfde resultaat opleveren.

Dry needling bij kaakklachten en hoofdpijn

De musculus temporalis, kan tandpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Een bijzondere toepassing van dry needling is het behandelen van kaakklachten en hoofdpijn. Klachten van de kaak die behandeld kunnen worden zijn tandenknarsen, kaakklemmen of pijn aan tanden en kiezen. De pijn mag niet veroorzaakt worden door gebreken aan het gebit zelf. Bij klachten van de kaak worden de 4 kauwspieren behandeld en spieren in de nek die dit gebied beïnvloeden. Tandenknarsen en kaakklemmen verbeteren zelden met alleen oefentherapie of alleen mobilisatie van nek en kaakgewrichten. Een bitje beschermt wel de tanden en kiezen voor beschadiging, maar vermindert niet de spanning van de kaakspieren. Alleen dry needling is ook zelden de oplossing, maar de combinatie met orthopedisch manuele therapie en oefeningen kan fantastisch werken. In enkele gevallen heeft de spanning in nek, kaak of gezicht een relatie met gevoelens van stress of andere emoties. Wanneer dit (onverwachts) opkomt tijdens de behandeling, ben ik daar blij mee want dit kan meehelpen aan de genezing.
Triggerpoints in nek en gezicht met hun uitstralingen.
Gespannen, verkrampte spieren kunnen door  hun uitstraling een grote invloed uitoefenen in het hoofd en het gelaat. Dit kunnen spieren zijn, die zich in het gezicht zelf bevinden of het kunnen spieren uit de bovenrug, nek en hals zijn. De triggerpoints in al deze spieren moeten onderzocht worden en meestal moeten spieren uit verschillende regio’s behandeld worden.
Hoe minder spieren er mee doen en hoe minder spanning deze spieren hebben, hoe sneller de behandeling is afgelopen.
Hoofd, gezicht en kaakpijn vanuit spieren uit de hals.
Bij uitgebreide klachten moet u Fred Houtman wat meer tijd gunnen om u een eindresultaat te geven, waar u tevreden mee bent.
Fred Houtman heeft uitgebreide cursussen gedaan op het gebied van dry needling. Daarmee kan hij spieren behandelen in armen, benen, rug, nek en kaak. Daarnaast heeft hij een workshop gedaan over hoofdpijnklachten en behandeling van langdurige klachten. Met congressen, bijscholing, lezen van artikelen en boeken en uitwisseling van ervaringen met collega’s breidt hij zijn kennis verder uit. De meest recente bijscholingen waren een bijscholing veiligheid voor Dry Needling van het KNGF in november 2023 en in februari 2024 de Nationale Terugkomdag Dry Needling waarbij ik een update van de nieuwste kennis en een verfijning van technieken voor de buikspieren gekregen.  https://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php
Schuiven naar boven