MusculoSkeletale Echografie

Musculo-Skeletale Echografie oftewel echografie van het bewegingsapparaat, is een manier om direct te zien of alle structuren intact zijn: spieren,  pezen, banden, gewrichten, zenuwen en bloedvaten.

Het maken van een echo van de achillespees

Echografie is erg bekend voor het gebruik tijdens de zwangerschap, maar kan ook een belangrijke rol spelen in het lichamelijk onderzoek. Fred Houtman heeft de basiscursus musculo-skeletale echografie in 2013 gevolgd en heeft zich sindsdien steeds verder bekwaamd in de praktijk en door middel van cursussen. Een bijkomend voordeel van echografie is dat gewrichten, spieren, banden en zenuwen ook tijdens beweging onderzocht kunnen worden.

Echobeeld van de aanhechting van een gezonde Achillespees op het hielbeen.

Spier, pees en bandscheuren kunnen aangetoond worden en op beeld vastgelegd. De vondst van een zichtbare spierscheur en het stadium van heling, is mede bepalend voor de keuze van behandeling op dat moment.

Vaak wordt de diagnose bursitis (=slijmbeursontsteking) van schouder of heup gesteld. Dit is zonder beeldvorming niet echt vast te stellen. Met behulp van de echo kan men deze diagnose bevestigen of ontkennen. Voor de juiste behandeling is dit erg belangrijk om te weten.

Met behulp van de musculo-skeletale echografie kunnen bepaalde spieren veilig met dry needling behandeld worden, terwijl het zonder echografie risicovol is.

Echobeeld van gezonde kuitspier.

De gezonde spier is duidelijk te onderscheiden van een spier met serieus letsel.

Echobeeld Achillespees met kuitspieren eronder.

Met echografie kan er bij acute pijn in de kuit een onderscheid gemaakt worden tussen spierproblemen en diepe veneuze trombose, waarbij de aderen verstopt zijn. Op deze manier kan er een veilige, juiste keuze gemaakt worden voor behandeling of direct terugsturen naar de huisarts.

 

 

 

 

 

 

 

Schuiven naar boven