Specifieke Oefentherapie

Lekker sporten met vertrouwen in het lichaam.

De mens is gemaakt om te bewegen. Wanneer we te weinig bewegen of te weinig variatie in beweging krijgen, kunnen spieren verstijven en gewrichten vast gaan zitten. Bij langdurige pijnklachten komen er veranderingen in de spieren en kunnen spieren in een langdurige verkramping komen. Hierdoor verkort een spier en verliest zijn fitheid, kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen.

Bij een verzwikking van de enkel, die na lange tijd nog steeds klachten geeft, bestaat er vaak een verkramping van spieren in de kuit en aan de buitenkant van het onderbeen. Hierdoor is de snelle reactie van de spieren die nodig is om de balans te houden bij een oneffenheid niet mogelijk. Zo kunnen er vaak kleine verzwikkingen voorkomen. Uiteindelijk kan er een gevoel van een zwakke enkel ontstaan, waardoor het vertrouwen in het evenwicht en het lopen vermindert.

De spierverkramping kan met dry needling, drukpuntbehandeling en bindweefselmassage opgelost worden, maar daarmee vervullen de spieren hun functie voor het evenwicht nog niet. Gerichte oefeningen voor spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen zijn nodig om het evenwichtsgevoel en het reactievermogen van de spier weer te herstellen.

Elk gewricht heeft spieren om beweging en sturing van het gewricht mogelijk te maken. De gewrichten werken samen om ons te laten bewegen zoals we willen. Deze samenwerking kan verstoord zijn door spierzwakte in een deel van ons lichaam.

Weer leren om op de tenen te staan.

Vaak lost algemene oefentherapie, verder gaan met sporten, fitness of bewegen deze zwakte niet op. Het lichaam leert dan om met deze zwakheid om te gaan door andere spieren meer in te schakelen.

Op 1 been staan en een bal gooien en vangen.

 

Fred Houtman onderzoekt waar de zwakke plekken zitten en heeft specifieke oefeningen voor alle gewrichten om de zwakte op te lossen. De oefeningen zijn direct gericht op het normale bewegen zoals staan en lopen. Het lichaam begrijpt deze oefeningen en gebruikt de toegenomen kracht en evenwicht die u oefent, onmiddellijk in uw eigen activiteiten. Daarmee gaan de spieren in hele lichaam weer normaal functioneren en kunt u weer gezond gaan bewegen, werken en sporten.

 In dit voorbeeld is de functie van de enkel pas echt in orde als u weer veilig de straat kunt oversteken of weer met vertrouwen uw sport kunt doen.

Weer veilig de straat oversteken.
Schuiven naar boven