Kaakklachten

De volgende klachten kunnen behandeld worden

  • Bewegingsproblemen van de kaak: niet maximaal kunnen openen, sluiten, zijwaarts of voor en achterwaarts bewegen.
  • Slotverschijnselen van de kaak.
  • Klemmen en knarsen (eventueel in samenwerking met tandarts).
  • Pijn in kaak of tanden zonder tandproblematiek of ontstekingen in de kaak (na controle van de tandarts).
  • Hoofdpijn, gezichtspijn, pijn achter ogen, pijn op kaakgewricht, oorpijn zonder problematiek in het oor.
  • Chronische pijnklachten in gezicht en nek, gebaseerd op overgevoeligheid, ook wel sensitisatie van het zenuwstelsel genoemd.

Wat moet er behandeld worden?

Bij klachten aan de kaak moeten de kaakspieren, het kaakgewricht, de spieren en gewrichten van de nek behandeld worden. De spieren kunnen verkrampt, verkort, verzwakt en pijnlijk zijn.

Dry needling is de meest effectieve manier om spieren te ontspannen. De spieren worden behandeld met een zeer dunne, steriele naald. Met het puntje van de naald wordt het triggerpoint in de spier gestimuleerd tot de spier samentrekt en vervolgens ontspant. Eén van de voordelen van het werken met een naald is dat de effectiviteit in de diepere spieren of diepere delen van de spier gelijk blijft. Massagetechnieken en behandelingen met druk verliezen hun effect in de diepte.

In de kaak worden de vier kauwspieren behandeld: de Masseter, Temporalis, Pterygoideus Lateralis en Medialis. Na behandeling met dry needling is het belangrijk dat mensen zelf oefenen. Hiervoor leer ik mijn klanten zeer effectieve oefeningen aan, die ervoor zorgen dat de kaakspieren ook in de uiterste bewegingen sterk en flexibel zijn.

Naast de kauwspieren moeten vaak ook nekspieren behandeld worden die door hun uitstraling een invloed hebben op pijn en spanning rondom de kaak. De gewrichten van de hoge nek moeten goed kunnen bewegen om de mond optimaal te kunnen openen. Dit kan met manuele therapie gerealiseerd worden. Houdingsadviezen kunnen onderdeel zijn van de behandeling van de nek.

De kaak kan ook blokkeren doordat de discus van de kaak verplaatst is en niet goed meebeweegt. De spieren klemmen dit vast.

Met mobilisatie technieken uit de Orthopedisch Manuele Therapie kan de discus weer op zijn plek komen.  Met dry needling kunnen de spieren weer ontspannen en met oefeningen wordt de verbetering duurzaam gemaakt. De discus kan veranderingen ondergaan zoals scheurtjes en zwelling. Een deel van de discusklachten kan blijvend zijn.

 

Schuiven naar boven