Bindweefselmassage

Bindweefsel Massage zorgt voor soepel bewegen van de huid en spieren eronder. De huid gaat weer warm en comfortabel voelen en de oppervlakkige spieren kunnen weer doen waarvoor ze bedoeld zijn. Wanneer er een groot gebied van het lichaam pijnlijk is, heeft dit in het begin van de behandeling vaak een voorkeur boven bijvoorbeeld dry needling. Bindweefselmassage is bijzonder effectief voor het verminderen van pijnklachten.

Bindweefselmassage met hulpmiddel.

Tijdens het bindweefselonderzoek, wordt de onderhuid ten opzichte van de fascie die over de spieren ligt verschoven en wordt deze laag gerekt. Deze verschuiving hoort soepel en zonder pijn te gebeuren, maar is soms stug, gevoelig of pijnlijk geworden.

Wanneer het onderzoek over grotere delen van het lichaam gedaan wordt, kan een patroon van klachten zichtbaar worden. Dit patroon kan uitgebreid zijn en relaties tussen (soms onbekende) klachten van de rug of nek laten zien die doorlopen in schouder en arm of bil en been. De  verschuifbaarheid van de huid zegt ook iets over de staat waarin de spieren zich bevinden.

De meest beweeglijke laag is tussen onderhuid en spieren.

De massagetechnieken zijn allemaal bedoeld om via rek op de elastische laag, de normale verschuifbaarheid en het normale

Voor de bindweefselmassage heeft Fred Houtman dit hulpmiddel ontworpen en gemaakt.

gevoel terug te krijgen. De technieken zijn met de hand uit te voeren, maar ook met hulpmiddelen. Fred Houtman heeft hier zelf iets voor ontwikkeld om overbelasting van zijn eigen hand en arm te voorkomen.

In de huidlagen bevinden zich zeer veel zenuwuiteinden en sensoren. Deze zenuwen en sensoren beïnvloeden de huid, maar ook de spieren die eronder liggen. Wanneer de elasticiteit verandert, verandert ook de gevoeligheid. De huid wordt vaak pijnlijk, maar ook gevoelig voor kou. Een voorbeeld daarvan kan een overgevoeligheid voor tocht zijn, met als reactie stijve spieren in de nek.

 

Schuiven naar boven