Ergonomie, Houding & Bewegingsinstructie

Tillen

Het belang van goed tillen is algemeen bekend. De juiste manier van tillen kan je leren. Hiervoor wordt het voorbeeld van de professionele gewichtheffers gebruikt. Dit zijn de mensen die de echt grote gewichten tillen. De techniek die zij gebruiken behoedt hen voor rugklachten van het tillen. Hoewel er veel theorieën bestaan over wat goed tillen is, leer ik mensen deze techniek aan voor het tillen van grotere gewichten. Wanneer u een pen laat vallen kunt u natuurlijk gewoon volledig voorover buigen om die op te rapen.

Olympisch gewichtheffen. Let op de houding van de rug!

Zitten

Goed zitten is heel belangrijk voor de rug en nek. Hiervoor is variatie van zitten belangrijk afgewisseld met staan en lopen.

Er bestaat geen slechte manier van zitten, maar langdurig met gebogen rug zitten, helpt de meeste mensen niet. Voor een zeer fijne manier van zitten is het gebruik van een lendensteun handig. Hiermee kan de holte in de lage rug, die in stand bestaat, ondersteund worden. Veel ergonomische stoelen hebben een lendensteun. Jammer dat de steun bij veel stoelen vast zit of niet hoog genoeg in te stellen is.

Ik raad al 25 jaar de McKenzie superrol aan. De rol is zacht maar stevig en de bolling past goed in de rug. Met de band is de rol op precies de juiste hoogte in te stellen. Er bestaat nu ook een superrol mini, die beter in autostoelen past. De rol is bij mij verkrijgbaar.

Computerwerk

Hoogte van de stoel, het bureau en de positie van toetsenbord en monitor zijn van belang als uitgangspositie voor gezond computerwerk. Werktijden en afwisseling van zitten, staan en bewegen kunnen grote invloed hebben op gezond werken. Allemaal onderdelen die langs kunnen komen tijdens de behandeling.

Er zijn natuurlijk veel meer soorten werk, die hun eigen lichaamshouding en beweging vragen. Dit wordt individueel bekeken.

Schuiven naar boven