Fred Houtman Orthopedisch Manuele Therapie

Bekken Klachten

Copyright notice (©) All rights belong to Fred HoutmanAcute bekkenklachten kunnen ontstaan na vertillen of verstappen en kunnen een SI-blokkade veroorzaken.

SI-blokkade en symfyse-blokkade kunnen met Orthopedisch Manuele Therapie snel opgelost worden.

Bekkeninstabiliteit tijdens en na de zwangerschap kan goed behandeld worden

Met Dry Needling, Massage en Oefening verdwijnt de pijn en krijg je weer controle over de bekkenbeweging

Langdurige bekkkenklachten zijn goed te behandelen, maar vragen tijd en inzet van therapeut en klant.

Symptomen van bekkenklachten:

# Pijn en stijfheid in lage rug of soms bovenrug

# Pijn in heiligbeen of stuitje

# Pijn aan de voorzijde in lies of  bij schaambeen

# Uitstralende pijn in boven en onderbeen

# Pijnlijke spierspanning in 1 of beide benen

# Moeite met tillen, traplopen, zitten of bukken

# Moeite met opstaan, lopen,  of (lang) staan.

 

Copyright notice (©) All rights belong to Fred Houtman

Typerend pijnpatroon van de kleine bilspier, vaak te zien bij bekkenklachten.

Langdurige of chronische bekkenklachten komen voor bij een grote groep mensen. Bij een klein deel hiervan worden klachten sterker of breidt het klachtengebied zich uit. De spieren rondom het bekken steeds meer aanspannen. Op den duur geeft dit verkrampingen of triggerpoints in de spieren van bekkenbodem, lage rug, bil en heup en breidt het probleem zich steeds verder uit. Mijn ervaring is dat mensen met langdurige bekkenklachten bij zeer veel therapeuten en artsen geweest zijn. Ze zijn gefrustreerd en hebben (een deel van) hun hoop opgegeven. Om iemand met langdurige klachten goed te behandelen is veel kennis en kunde van de therapeut nodig en veel inzet en geduld van de klant.

Bilspieren veroorzaken pijn van heiligbeen en stuitje

 

Bekkenverandering tijdens zwangerschap door toename van het buikvolume waardoor de buikspieren uitgerekt worden en vrijkomen van het hormoon relaxine. Dit hormoon zorgt ervoor dat de bekkenbanden elastischer worden en er ruimte komt voor de geboorte. Ook spieren, huid en andere banden zoals de tussenwervelschijf worden elastischer. Hierdoor kan er bekkeninstabiliteit optreden en kunnen er spier en gewrichtsklachten komen.

Buikspieren rekken uit en houding verandert

Bekkeninstabiliteit na bevalling komt bij een deel van de vrouwen voor. Het kan direct na de bevalling aanwezig zijn of langzaam aan opkomen of versterken. Er wordt vanuit gegaan dat alle weefsels die uitgerekt zijn tijdens de zwangerschap, vanzelf weer terugkeren hun normale staat. Bij een klein deel van de vrouwen blijven huid, spieren en gewrichtskapsels klachten geven. Het kan zijn dat er een bekkenblokkade en of veranderingen in de spieren blijven bestaan. Soms blijft er overgevoeligheid in de hele regio om het bekken aanwezig. Dit is in de meeste gevallen op te lossen door training van specifieke bewegingen, manipulatie, bindweefselmassage en dry needling. 

Bekkenbodemklachten. De bekkenbodemspieren dragen en bewegen de organen in het bekken zoals baarmoeder, blaas, plasbuis en anus. Deze spieren kunnen te zwak, maar ook te gespannen zijn. De spieren, zenuwen of organen kunnen beïnvloed zijn door de bevalling. Hierdoor kunnen er verzakkingen van de organen optreden. Voorbeelden van bekkenbodemklachten zijn problemen met plassen of poepen, urineverlies, verandering van gevoelens bij seksualiteit.

Ik ben specialist op het gebied van houding, beweging en pijn rond het bekkengebied. Voor specifieke bekkenbodemklachten kunt u beter naar gynaecoloog en bekkentherapeut gaan. Soms behandel ik vrouwen met pijnklachten rond het bekken, die ook urineverlies bij hoesten, niezen, tillen of springen hebben. Door gerichte training van spieren van rug, benen, bekken en bekkenbodem komt er vaak verbetering van de controle van de blaas.

Schuiven naar boven